Бунтът на наемническите войски в Русия през уикенда показа, че инвазията

...
Бунтът на наемническите войски в Русия през уикенда показа, че инвазията
Коментари Харесай

Столтенберг: Бунтът на Вагнер показва, че инвазията е стратегическа грешка

Бунтът на наемническите войски в Русия през уикенда сподели, че инвазията на съветския президент Владимир Путин в Украйна е била " стратегическа неточност ". Това съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг, представен от Агенция Франс Прес.

" Ние следим обстановката в Русия. Събитията през уикенда са вътрешен съветски въпрос и са още едно доказателство за огромната стратегическа неточност, която президентът Путин позволи с противозаконното анексиране на Крим и войната против Украйна ", съобщи Столтенберг пред кореспонденти в литовската столица Вилнюс.

Той приказва по време на визитата си в Литва, която ще бъде хазаин на срещата на върха на НАТО идващия месец - няколко дни след прекратения протест на наемническата група " Вагнер " против Кремъл.

След като в събота ръководителят на " Вагнер "  Евгений Пригожин анулира настъплението на войските си, Москва съобщи, че той ще напусне Русия и ще замине за Беларус и няма да му бъдат повдигнати обвинявания.

" Наблюдаваме и обстановката в Беларус ", съобщи Столтенберг, откакто по-рано този месец Русия изпрати там нуклеарни муниции. " Осъждаме известието на Русия за разполагане на нуклеарни оръжия. Това е неразумно и безконтролно ", добави Столтенберг. " Не виждаме никакви признаци, че Русия се готви да употребява нуклеарни оръжия, само че НАТО остава бдителна. "

На конференцията във Вилнюс дружно със Столтенберг се появи и президентът на Литва Гитанас Науседа.

" Събитията от миналия уикенд в Русия демонстрираха неустойчивостта на режима в Кремъл. В бъдеще могат да се чакат сходни или даже по-големи провокации ", сподели той пред кореспонденти.

Науседа съобщи, че прекратеният протест на „ Вагнер “ може да повлияе на сигурността в района.

" Установявеането на групата " Вагнер " в Беларус може да се трансформира в спомагателен фактор ", добави той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР